Chippen

Veel gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren worden geregistreerd via een chip. Zo krijgen huisdieren een chip onderhuids, schapen een chip via een maagbolus, en koeien en geiten een elektronisch oormerk. 

Achter het oor

Vroeger werden chips in het spierweefsel van de nek, of aan de staart-aanzet geïmplanteerd. Dit is inmiddels achterhaald, met name omdat de chip los kon raken en gaan zwerven door het lichaam en het regelmatig tot flinke bloedingen kwam bij het implanteren. Wanneer u achter het oor chipt zijn deze risico's beperkt.

Achter het oor bevind zich een huidzakje waar de chip eenvoudig ingelegd kan worden. Dit kunt u door een veearts of een ervaren fokker laten doen.

De meeste fokkers chippen de veulens in de eerste week na de geboorte. Zolang het vakkundig gedaan word, is er geen risico voor het dier.

Bioglas



De chip bestaat uit een gesloten buisje van bioglas, met daarin een geheugenchip en een spoeltje dat als antenne fungeert. Deze chip is erg klein: slechts een kleine veertien millimeter lang met een doorsnede van ongeveer twee millimeter. U kunt het vergelijken met een potloodpuntje. Het bioglas zorgt er voor dat de chip niet door het lichaam wordt afgestoten en met het weefsel van het dier vergroeit. In de microchip is een code opgeslagen. Deze wordt pas zichtbaar wanneer er een speciaal afleesapparaat in de buurt gehouden wordt. Het spoeltje stuurt de code naar het afleesapparaat. De chip wordt ook wel 'transponder' genoemd.  

Chip zonder batterij

De code van de chip kan met een afleesapparaat (een reader) worden afgelezen. De chip is normaal niet actief. Er zit geen batterij of andere energiebron in. Uw huisdier zal het niet merken dat hij of zij een chip draagt! Pas op het moment dat er een afleesapparaat in de buurt van de chip komt wordt de chip actief. De chip geeft zijn unieke identificatiecode van het betreffende dier.

Unieke identificatiecode

Aan iedere chip is een uniek nummer gekoppeld, dat zoals beschreven kan worden afgelezen met een speciaal apparaat. De zogenaamde ISO-chip (standaardchip) heeft een unieke identificatiecode die uit vijftien cijfers bestaat. Deze code begint met onze Nederlandse Landcode '528', gevolgd door de overige twaalf cijfers. De unieke code op welke op de chip staat is niet te veranderen of te verwijderen. Daardoor kan er geen enkele twijfel ontstaan omtrent de identiteit van het dier.
Het kan goed zijn dat u een andere landcode dan de Nederlandse tegenkomt. Er zijn immers veel importdieren, maar ook chips worden regelmatig door fokkers uit prijsoverweging in het buitenland besteld.

Gegevens in databank

Na het chippen kunt u eventueel het dier bij de uitgever van de chip registreren door een bijgevoegd formuliertje te gebruiken.
Het word aanbevolen om het chipnummer altijd bij minimaal 1 officieel alpaca stamboek te registreren. Voor registratie in een stamboek is altijd een microchip nodig.

Kosten van chippen

De kosten voor het chippen van dieren hangt van een aantal dingen af: doet u het zelf, laat u een ervaren fokker komen, of de dierenarts? Brengt u uw alpaca's naar de dierenarts of kiest u voor een huisbezoek? Gaat het om één of meerdere dieren? Afhankelijk van de gekozen optie dient u rekening te houden met € 12 - € 30 per alpaca.

© 2015-2018 Alpacawereld.nl