Alpacawol

Alpacawol is tien keer warmer dan schapenwol, heeft de kwaliteit, uitstraling en zachtheid van kasjmier en zijde en is anti-allergeen. Deze factoren maken het mogelijk om kleding van alpacawol zeer comfortabel op de blote huid te dragen. 

Wolanalyse

Wanneer u een wolanalyse wilt laten doen, heeft u twee serieuze opties qua laboratorium:

  • Yocom-McColl in de VS. Deze gebruiken de (ouderwetse) OFDA-100 apparatuur. Deze laserscanner voert microscopische metingen uit op alle vezels in het monster, maar alleen aan het uiteinde. (butt-end sample). Dit geeft dus alleen een meetwaarde voor de vezels op het moment van scheren.
    Gezien alpacawol door de jaarlijkse variatie in conditie en nutritie varieert in fijnheid, geeft een OFDA-100 butt-end test gemiddeld een LAGERE gemiddelde vezeldiameter, met een LAGERE standaardafwijking.
    Plat gezegd doet deze test de vacht beter voorkomen dan het daadwerkelijk is.
  • Australian Alpaca Fibre Testing (AAFT), die ook een laboratorium heeft in Engeland. De AAFT gebruikt de modernste apparatuur: OFDA2000. Deze voert metingen uit van elke vezel, over de gehele vezellengte. dus niet alleen de scheer-uiteindes. Hierdoor zegt de analyse iets over de conditie en nutritie van een dier over het hele jaar, en komt de analyse beter overheen met het potentieel van het dier.

Een wolanalyse geeft een aantal waardes, welke we op onderstaande pagina's verder toelichten. Hierbij gaan we hoofdzakelijk uit van AAFT analyse, aangezien dit de marktleider is en de test van voorkeur.

Aanbevolen link: AAFT Guide to Fibre Testing

© 2015-2018 Alpacawereld.nl