Het aantal primaire vezels is een belangrijke factor bij een keuring of selectie van fokdieren.

Primaire en secundaire haarfollikels

Bij bijna alle diersoorten ontstaan tijdens de groei- en ontwikkelingsfase van een foetus haarfollikels. Bij de alpaca staan ze in groepjes over de hele huid verspreid. Deze follikels vormen de basis van de haarvezels. Daarom worden ze ook de primaire haarfollikels genoemd. Ze bevinden zich op de huid.

Bij de foetus worden in eerste instantie alleen primaire follikels ontwikkeld. Pas in de laatste fase van de dracht ontwikkelen zich de secundaire follikels. Deze bevinden zich rondom de primaire follikels.

Bij de geboorte bestaat de vacht van een veulen uit vezels die uit de primaire follikels groeien. Ongeveer vier maanden na de geboorte ontstaat pas vezelgroei uit de secundaire follikels. Na de vierde levensmaand bestaat de vacht voor het grootste deel uit vezelgroei uit de secundaire follikels.

Je kunt dit zien als een boven- en ondervacht.

Traditioneel gezien waren primaire vezels (dekharen, guardhair, primary's) altijd veel grover/dikker en langer dan de secundaire. Daardoor kwam de SD/uniformiteit van de vacht in gedrang. Door gerichte fokprogramma's lukt het een aantal fokkers in recente jaren om de primaire vezels fijner te maken, zodat ze in verschijning nagenoeg gelijk zijn aan de secundaire vezels.

Gemedulleerde vezels

Gemedulleerde vezels zijn holle vezels. Als dit voorkomt bij een dier, is het vaak in de primaire vezels/dekharen. Deze vezels zijn stug en laten zich dan ook moeilijk verwerken.

De verschijning 'gemedulleerde vezels' laat zich alleen in witte vezels, onder een electronenmicroscoop, aantonen. 

Verhouding primaire/secundaire vezels

U kunt een huidbiopsie uit laten voeren bij SRS om de verhouding tussen primair en secundair aan te tonen. Dit is met name interessant om te doen bij high-value dekhengsten.

© 2015-2018 Alpacawereld.nl