De voorwaarden om goed opgevoede alpaca's te fokken of kopen

De opvoeding van alpaca's is vrij eenvoudig. Hierbij zijn drie voorwaarden van belang:

 • Faciliteiten
  • U heeft de mogelijkheid om de alpaca op te sluiten in een stalletje of catchpen van maximaal 3x3 meter.
  • U heeft de mogelijkheid om de alpaca's eenvoudig en zonder stress in deze stal of catch pen te begeleiden
 • Socialisatie in het eerste levensjaar
  • De alpaca leert in het eerste levensjaar ontzettend veel belangrijke lessen van zijn kuddegenoten.
   Het is dan ook van belang dat alpaca's tot hun eerste verjaardag niet zonder oudere kuddemaatjes leven!
  • Leeft uw kudde in rust, en kunt u zonder stress te veroorzaken met uw alpaca's omgaan? dan nemen de jonge alpaca's dit over.
   Uiteraard is dit ook van belang bij aankoop. Als een verkoper de alpaca moeilijk kan vangen, en dit eventueel zelfs hardhandig moet doen, kijk dan verder en koop elders.
  • Uiteraard kunnen ook alpaca's dit op latere leeftijd alsnog leren, vaak gebeurt dit door de alpaca in een rustige volwassen kudde te laten integreren. 
  • Eenmaal aangeleerd slecht gedrag (bijten, schoppen, spugen, agressie) is vaak moeilijk af te leren
 • Uw eigen ervaring en kennis van de omgang met alpaca's
  • Misschien het allerbelangrijkst: alpaca's zijn unieke dieren, dus u zult moeten leren met ze om te gaan. Hierbij helpt het om eens een dag mee te helpen bij de verkoper of een grote fokker, of om workshops te volgen. Dit leert u niet van een boek of het internet.
  • Alpaca's zijn in gedrag bijna niet te vergelijken met andere landbouwhuisdieren.
  • Begint u pas net met alpaca's? Koop dan geen probleemdieren met de ambitie deze te hertrainen. Leer eerst omgaan met gesocialiseerde alpaca's met normaal alpacagedrag.

Halstertraining

Alpaca’s zijn van nature vluchtdieren. Om ze halstermak te krijgen, is training en geduld nodig. Belangrijk gereedschap is een goed halster.

Speciale halsters voor alpaca

Er zijn speciale halsters voor alpaca’s in de maten extra small, small, medium en large. Een goed halster is voorzien van twee verstelbare riemen: een voor over de neus en een voor de nek. Denk eraan dat de neusband niet te laag mag zitten, omdat alpaca’s alleen maar door hun neus ademen en een te lage neusband dit kan afsluiten. Onder beide riemen (neus en nek) moet ruimte blijven voor minimaal één vinger.

Daarnaast heeft u een halstertouw nodig. Zeker wanneer u voor het eerst met uw alpaca gaat trainen, is het handig om een lang touw te gebruiken. Dat geeft het dier de ruimte om vertrouwen te winnen. 

Van zeer goede kwaliteit is bijvoorbeeld de Zephyr-halster van Marty McGee Bennett, onder meer dankzij de verschillende verstelmogelijkheden in de neusband en nekriem. Het is zo ontworpen dat het goed op het neusbot blijft zitten wanneer het goed is afgesteld. Deze halsters zijn te koop bij Alpaca Shop. De boven- en onderstaande tekeningen zijn met toestemming overgenomen van Alpaca Ranch.

Tijd om te wennen

In het begin zal een alpaca steigeren, trekken en het halster los willen schudden. Geef het dier de tijd om te wennen. Hij moet leren dat hij een band heeft met u als trainer. Deze band loopt via het touw. Door het touw strak te trekken, laat u merken dat u wilt dat het dier gaat lopen. Let op de stand van zijn lichaam. 

Door het touw strak te houden, zal het dier op een gegeven moment uit balans raken en een paar passen zetten. Op dat moment laat u het touw iets veren. Hierdoor ervaart de alpaca dat wanneer hij deze passen zet er dus niet getrokken wordt aan het touw. Een alpaca heeft een lange dunne nek. Een alpaca die voor u loopt, is onvoldoende onder controle en kan bij een onverwachte beweging de nek verdraaien.

© 2015-2018 Alpacawereld.nl