Halstertraining

Alpaca’s zijn van nature vluchtdieren. Om ze halstermak te krijgen, is veel training, geduld en tijd nodig. En een goed halster.

Speciale halsters voor alpaca

Er zijn speciale halsters voor alpaca’s in de maten extra small, small, medium en large. Een goed halster is voorzien van twee verstelbare riemen: een voor over de neus en een voor de nek. Denk eraan dat de neusband niet te laag mag zitten, omdat alpaca’s alleen maar door hun neus ademen en een te lage neusband dit kan afsluiten. Onder beide riemen (neus en nek) moet ruimte blijven voor minimaal één vinger.

Daarnaast heeft u een halstertouw nodig. Zeker wanneer u voor het eerst met uw alpaca gaat trainen, is het handig om een lang touw te gebruiken. Dat geeft het dier de ruimte om vertrouwen te winnen. De alpaca kan wennen aan het halster door het een paar uur per dag om te laten.

Van zeer goede kwaliteit is bijvoorbeeld de Zephyr-halster van Marty McGee Bennett, onder meer dankzij de verschillende verstelmogelijkheden in de neusband en nekriem. Het is zo ontworpen dat het goed op het neusbot blijft zitten wanneer het goed is afgesteld. Deze halsters zijn te koop bij Alpaca Shop. De boven- en onderstaande tekeningen zijn met toestemming overgenomen van Alpaca Ranch.

Tijd om te wennen

In het begin zal een alpaca steigeren, trekken en het halster los willen schudden. Geef het dier de tijd om te wennen. Hij moet leren dat hij een band heeft met u als trainer. Deze band loopt via het touw. Door het touw strak te trekken, laat u merken dat u wilt dat het dier gaat lopen. Let op de stand van zijn lichaam. Hij zal met zijn hoofd tegenwerken.

Door het touw strak te houden, zal het dier op een gegeven moment uit balans raken en een paar passen zetten. Op dat moment laat u het touw iets veren. Hierdoor ervaart de alpaca dat wanneer hij deze passen zet er dus niet getrokken wordt aan het touw. Een alpaca heeft een lange dunne nek. Een alpaca die voor u loopt, is onvoldoende onder controle en kan bij een onverwachte beweging de nek verdraaien.

© 2015-2018 Alpacawereld.nl