Het verschil tussen een alpaca en lama

De alpaca is lid van de familie Camelidae (kameelachtigen). Deze komen voor in de oude wereld (Afrika en Azië) en de nieuwe wereld (Zuid-Amerika)*. De kameelachtigen uit de oude wereld zijn de kameel en dromedaris. De groep uit de nieuwe wereld bestaat uit vier soorten dieren: de lama, de alpaca, de vicuña en de guanaco. Of met hun Latijnse namen: Lama glama, Vicugna pacos, Vicugna vicugna en Lama guanicoe. Opvallend: pas in 2001 is de alpaca taxonomisch verwant gesteld aan de vicuña in plaats van aan de lama!

Over het algemeen worden de lama en alpaca het meest met elkaar verward. Alpaca's hebben een veel zachtaardiger karakter dan lama's. Let dus op dat u niet een lama koopt of een alpaca met veel lamabloed. Er zijn twee belangrijke verschillen waaraan u aan het uiterlijk ziet of u met een alpaca of lama te maken heeft: de oren en de vacht.

Recht oren of bananenoren

alpaca heeft rechte orenlama heeft bananenoren


Een alpaca heeft rechte, spitse oren. Een lama heeft daarentegen duidelijk herkenbare bananenoren.

Lastdier

Lama’s staan bekend als het 'Schip van de Andes'. Hun rug is zeer geschikt om vracht te dragen. Dat geldt niet voor alpaca's. De rug van een alpaca kan eigenlijk niets dragen, ook niet een klein kind.

Schofthoogte

De lama is een stuk groter dan de alpaca. Terwijl de lama een schofthoogte van meer dan 110 cm kan hebben, worden alpaca’s over het algemeen niet veel hoger dan 90 cm. Schofthoogte wordt ook wel schouderhoogte of stokmaat genoemd. Het is de afstand tussen de grond en de schoft, van het uiteinde van de voorpoot tot aan de bovenrand van de wervelkolom, ter hoogte van de schouder.

*Met het begrip de Oude Wereld worden de continenten bedoeld die in Europa bekend waren voor de Europese ontdekkingen na 1492.

© 2015-2018 Alpacawereld.nl