Wat heb ik MINIMAAL nodig om alpaca's te houden?

Weide: Voor drie alpaca's heb je minimaal 1500 m2 grasland nodig. Liever meer, minder kan onder voorwaarden.

Afrastering: De afrastering is het beste van gaas, minimaal 1.20m hoog. Stroomdraad heeft geen zin - dat voelen alpaca's niet door hun vacht heen. Houten balken afrastering kan, mits de tussenruimte niet te groot is. Anders stappen ze er zo doorheen.

Behalve dat u de alpaca's binnen wilt houden, wilt u ook andere dieren (en mensen) buiten houden. Het is erg treurig wanneer er ergens weer een agressieve hond losgebroken is en alpaca's heeft aangevallen. Ook om deze reden heeft gaas de voorkeur, liefst minimaal 1.20m hoog en de onderste twee mazen (circa 7 cm) ingegraven.

Schuilgelegenheid: Deze weide moet voorzien zijn van schuilgelegenheid. Liefst een stalletje waar ze zelf in en uit kunnen wanneer ze willen. 
Deze schuilgelegenheid is bij voorkeur afsluitbaar en te ventileren. Zo kunt u de alpaca's opsluiten voordat de veearts of scheerder komt.

Hooi en Water: Bij voorkeur voert u het hooi binnen. Zo heeft u minimaal verlies en waait het hooi ook niet door het weiland. 
Daarnaast zullen uw alpaca's de binnenruimte veelvuldig gebruiken om te rusten en gezamenlijk hooi te eten.
Hier kunt u ook een waterbak installeren zodat deze vorstvrij blijft.

Wat moet ik MINIMAAL doen om mijn alpaca's gezond te houden?

Voeding: 

 • Hoogwaardige alpacabrok speciaal voor alpaca's. Bijvoorbeeld Alpamin. Houd u hierbij aan de aanbevolen dosering.
 • Goede kwaliteit hooi. Dit is meestal tweede snede hooi van grasland. Alpaca's geven de voorkeur aan fijn zacht hooi, en zullen de taaie lange sprieten vaak laten liggen. Zodoende is eerste snede hooi, natuurhooi en zwaar bemest hooi vaak te grof voor de alpaca's.
  Gras uit foliebalen, ook wel voordrooghooi of kuil genoemd, kan ook. Liefst niet te nat en niet te zuur.
  De beste test of een partij hooi geschikt is voor uw alpaca's? Neem een handvol mee naar huis en bied het aan uw alpaca's aan. Vaak laten ze direct merken of ze het lekker vinden of niet.

Water:

 • Onbeperkt fris drinkwater. Liefst uit een vlotterbak zodat deze altijd fris aangevuld word.
  Tip: zorg dat uw waterbak ongeveer 40cm van de grond hangt. Dan zullen de alpaca's minder met hun pootjes erin spartelen, maar is het niet te hoog voor eventuele veulens om ook water te kunnen drinken.
 • waterbakken met een lepel of nippel zijn niet geschikt. Dit gebruiken alpaca's zelden.

Routine verzorging:

 • Elk jaar scheren in het voorjaar. Reserveer uw scheerder tijdig (december, januari), want er is een tekort aan scheerders in de Benelux, en het seizoen wordt vaak al ver vooruit gepland.
 • Jaarlijks vaccineren tegen Clostridiale ziektes. Dit doet uitsluitend de veearts.
 • Vitamine AD3E supplementatie door middel van een injectie of pasta. Dit doet u zelf. Minimaal viermaal per jaar, de meeste alpacahouders houden september-november-januari-maart aan. Hiermee voorkomt u rachitis: een pijnlijke aandoening in de gewrichten door calciumtekort.
 • Ontwormen alleen bij vermoedelijke of bewezen wormendruk. Regelmatig controleren op conditie en eventueel mestonderzoek. 
 • Mest regelmatig (liefst dagelijks) opruimen uit de weiden om wormen te voorkomen

Alpaca's zijn unieke dieren en niet vergelijkbaar in verzorging met een schaap, hond of paard. Het loont dan ook om een workshop te doen.

© 2015-2018 Alpacawereld.nl