Wat kost een alpaca?

Alpaca's zijn er van gratis tot heel duur. Dieren waarmee u kunt fokken kosten al snel duizenden euro's. Klik maar eens op onderstaand filmpje van een veiling op 27 februari 2010. Snowmass Matrix ging binnen twee minuten van een startbedrag van $50,000 voor $600,000 van de hand! 

De prijs van een alpaca is afhankelijk van de kwaliteit, en of u een hembra (merrie) of macho (hengst) wilt kopen. Als indicatie kunt u € 2.500,- tot € 50.000,- aanhouden. Hembra's kunnen hun prijs 'terugverdienen' door mooie cria's te werpen. Een goede macho kunt u als dekhengst aanbieden. 

Richtprijzen

Bedenk eerst wat u wilt met uw alpaca's. Wilt u uw geld terugverdienen, of gewoon een paar dieren in de weide.

Fokgeschikte merries kosten minimaal 2500€. Voor showgeschikte merries moet u rekenen op minimaal 4500€. Bedenk dat het makkelijker is om goede dieren te verkopen, dan dieren met een gebrek.

Qua hengsten zijn er drie categorien:

  • Dekhengsten
  • Hobbydieren (ruinen)
  • Intacte hengsten

Dekhengsten: Ongeveer 1% van de geboren hengstveulens zal het schoppen tot dekhengst. Dit zal meestal ook het duurste dier in uw kudde zijn, en het is vaak veel interessanter om de eerste fokjaren alleen dekkingen aan te kopen. Voor een fokgeschikte dekhengst betaald u 3.500-10.000€. Bij aankoop van een dekhengst mag u altijd een gezondheidscertificaat, volledige stamboom, wolanalyses en overzicht van nakomelingen verwachten.

Hobbyruinen: Verreweg de meeste hengstjes zullen gecastreerd worden. Het is niet verstandig om voor de hobby ongecastreerde hengsten te houden. Deze ingreep is niet duur, en u heeft er veel plezier van. De dieren worden rustiger, kunnen gewoon tussen merries lopen. Er is geen enkele reden om hobbyhengstjes NIET te castreren.

Intacte hengsten: Nog steeds worden er (op marktplaats) veel hengstjes verkocht zonder dat ze gecastreerd zijn, en zonder dat ze goed genoeg zijn als dekhengst.
Als een dier als dekhengst word gepresenteerd en verkocht voor bijvoorbeeld 500€, is dit om een reden. Een goede hengst is immers meer waard. 

Begint u net met alpaca's? Huur dan iemand in voor een aankoopkeuring en om mee te kijken met uw fokplan. Dan kunt u een vliegende start maken en hoeft u niet de fouten te maken die velen voor u hebben gemaakt.........

Duurste alpaca ter wereld

4Peruvian Legacy 6016 duurste alpaca ter wereldDit is 'm dan, de duurste alpaca ter wereld. Accoyo Peruvian Legacy (geregistreerd als 4Peruvian Legacy 6016) is eigendom van Crescent Moon Ranch, die de helft van het eigendom voor $750,000 verkocht aan Virginia Alpaca Farm & Breeding Co. Dat brengt de waarde van deze hengst (geboren op 1-1-1994) op $1.500,000, ofwel anderhalf miljoen dollar!

© 2015-2018 Alpacawereld.nl