Stamboeken en standaarden

Er zijn tal van mogelijkheden om uw alpaca te laten keuren en registreren. Hieronder vindt u de belangrijkste alpacaverenigingen.

Alpaca Association Benelux (AAB)

Alpaca Association Benelux is een internationale vereniging, opgericht op 3 juni 2014. De doelstellingen:

  • Het promoten van de alpaca in de Benelux
  • Het verbeteren van de fokkwaliteit van de alpaca ondersteund door een stamboek en een alpacaregister, met mogelijkheid tot DNA-registratie
  • Het verstrekken van algemene informatie over de alpaca en het houden/fokken hiervan
  • Contacten onderhouden met Internationale Verenigingen in Europa, Australië en Nieuw Zeeland om kennis te behouden c.q. te vergaren op het gebied van de alpaca en aanverwante onderwerpen

British Alpaca Society – BAS

De Britse Alpaca Society (BAS) richt zich op het welzijn van alpaca's en de opvoeding van hun eigenaars in het Verenigd Koninkrijk. De BAS biedt informatie, ondersteuning en evenementen voor alpaca-eigenaren, alpacafokkers en diegenen die geïnteresseerd zijn in alpaca's. Ook bewaakt de BAS de stamboom.

Alpaka Zucht Verband Deutschland e.V. (AZVD)

Met meer dan 500 leden is de AZVD de grootste vereniging van alpacafokkers van het vasteland van Europa en groeit gestaag. De DNA-databank omvat een goede 6500 DNA-geregistreerde alpaca's; de onmisbare voorwaarde voor genetische veiligheid en dus efficiënte fokken van plan onze fokkers. Een meerderheid van deze dieren is in overeenstemming met uniforme normen van de fokkerij geschiktheid getest (bepaling van de bevleesdheid, vezels en gezondheid.) De professionele database zorgt voor de mogelijkheid van fokken gebruik van alle informatie. Er zijn slechts geregistreerde dieren, die hun broedkwaliteiten hebben bewezen in hun nakomelingen.

Alpaca Association e.V. (AAeV)

De Alpaca Association is een Duitse vereniging die alpaca’s registreert en screent. Het registreren wordt ook gedaan aan de hand van DNA en het uitgeven van een paspoort.

Australian Alpaca Association Ltd.

De Australische Alpaca Association BV vertegenwoordigt eigenaren op alle niveaus en is de collectieve stem van meer dan 2000 leden in alle staten en territoria. De vereniging is de belangrijkste bron voor de fokkerij en het bevorderen van alpaca's u te voorzien van de tools, informatie en ondersteuning die u nodig om alle voordelen die samenhangen met het bezit van alpaca's te genieten. 

Llama & Alpaca Registries Europe (LAREU)

LAREU staat voor Llama & Alpaca Registries Europe. Deze vereniging is gevestigd in het Zwitserse Brig. Alle fokkers en houders van alpaca's en lama's kunnen hier hun dieren gratis online registreren. LAREU biedt de volgende diensten:

  • registratiecertificaten voor alpaca's
  • registratiecertificaten voor lama's
  • camelidpaspoorten voor alpaca's en lama's

Verein der Züchter, Halter und Freunde von Neuweltkameliden e.V.

De vereniging van fokkers, eigenaren en vrienden van de Zuid-Amerikaanse kameelachtigen heeft nu meer dan 300 leden uit 19 landen over de hele wereld. Zij adviseert haar leden in houding vragen, geeft tips voor beginners, onderhoudt het stamboek voor Zuid-Amerikaanse kameelachtigen, organiseert conferenties en dierveilingen. Dierenartsen en wetenschappers stellen hun kennis beschikbaar voor leden. Er zijn goede contacten met andere Europese verenigingen in Groot-Brittannië, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland.

Canadian Llama and Alpaca Association (CLAA)

The CLAA's primary objective now lies solely with registry matters – the registering of llama and alpaca pedigrees; maintaining records; transfers of ownerships; breed improvement programs and all things necessary to carry out the function of an animal pedigree association under the Animal Pedigree Act. The respective breed divisions - Alpaca Canada and Llama Canada - will now manage all other industry-related activities, formerly undertaken by the CLAA.

Lees de fokstandaard van de CLAA.

Vereniging van Parkdierenliefhebbers

Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders

De NBvH staat voor de belangenbehartiging van hobbydierhouders en bundeling van krachten in Nederland en in Europa. Samen met andere organisaties werken we aan het verbeteren van de regelgeving rond de hobbydierhouderij.

Eerdere initiatieven (opgeheven)

Benelux Alpaca Federatie – Federation Benelux Alpaga (BAF-FBA)

BAF/FBA was een vereniging voor alpacafokkers in de Benelux. Na fusie met de Stichting Alpacashow is de Alpaca Association benelux ontstaan.

Vereniging Alpacas Registratie & Stamboek

Het registratiebureau is gestart op 15-12-2004. Het eerste Registratiebureau van de Benelux met als doel het registreren van alpaca’s en lama-achtige en andere bijzondere dieren. Website: alpacas.nl

Nederlands Alpaca Stamboek

© 2015-2018 Alpacawereld.nl