Alpacavoer voor gezonde alpaca's

Er zijn allerlei verschillende verhalen in omloop over het juiste alpacavoer. Sommige mensen gebruiken een mix van schapenbrok met kalvermuesli. Aan de andere kant zijn er diverse gerenommeerde fabrikanten van diervoeders die speciale alpacabrok leveren. Vrijwel alle topfokkers gebruiken een van die officiële merken alpacavoer. Ze staan allemaal in het menu hiernaast.

Alpaca is geen herkauwer

Een alpaca doet als een herkauwer, maar is het officieel niet. Er zijn namelijk een paar verschillen met de bekende herkauwers, zoals koeien, schapen en geiten. Het eerste verschil is de taxonomische indeling. Volgens de officiële internationale indeling van dieren vallen alpaca's net als de herkauwers onder de orde van evenhoevigen. Maar daarna ontstaat het verschil. Evenhoevigen zijn onder te verdelen in drie onderorden:

  • Varkenachtigen (varkens en nijlpaarden),
  • Herkauwers (hertachtigen, giraffen, antilopen, runderen, geiten en schapen)
  • Eeltpotigen (kameelachtigen)

We hebben nog even even het verschil in taxonomische indeling tussen een alpaca en bijvoorbeeld een geit op een rijtje gezet:

Taxonomische indelingAlpacaGeit
RijkAnimaliaAnimalia
StamChordata (chordadieren)Chordata (chordadieren)
KlasseMammalia (zoogdieren)Mammalia (zoogdieren)
OrdeArtiodactyla (evenhoevigen)Artiodactyla (evenhoevigen)
OnderordeTylopoda (eeltpotigen)Ruminantia (herkauwers)
FamilieCamelidae (kameelachtigen)Bovidae (holhoornigen)
GeslachtVicugnaCapra (geiten)

Op de tweede plaats verschilt de sijsvertering van alpaca's met die van herkauwers: in plaats vaneen afzonderlijke pens, netmaag, boekmaak en lebmaag, is er slechts één maag met drie afdelingen (hieronder aangeduid met C1 t/m C3). Verder hebben alpaca's echte tenen, een gespleten bovenlip en alleen tanden in de onderkaak.
Spijsvertering van een alpaca

Alpacavoer is gras, hooi en water

Het spijsverteringsstelsel van de alpaca is ingesteld op grote hoeveelheden vezelrijk plantaardig materiaal. Dit doen deze dieren op een heel efficiënte manier, wat heel goed van pas komt op de schrale weides van de Zuid-Amerikaanse hoogvlaktes. In deze natuurlijke omstandigheden bestaat het dieet van deze dieren uit talrijke verschillende soorten grassen, kruiden en mossen. Hier in Europa hebben alpaca’s vooral kort gras, onbeperkt hooi en veel vers water nodig. Ze eten per dag ongeveer 2% van hun lichaamsgewicht; dat is gemiddeld 1 tot 1,5 kilo hooi. Een schaap eet bijna het dubbele! een alpaca heeft daarom erg schraal voedsel nodig, dus zeker geen calorierijk voedsel geven zoals mais of brood.
Humphrey en Rupert eten na circa een week uit de hand

Voorzichtig met luzerne

Luzerne is ook mogelijk om bij te voeren, maar dat zal niet meer dan een handje per dag mogen zijn. Voer nooit lucerne aan jonge alpaca's, want de kans op maagperforatie bestaat.

Conditie van de alpaca

Het is van belang dat u regelmatig de ruggengraat van uw alpaca's voelt om zo de conditie van de alpaca's te controleren. Magere dieren kunt u apart voeren zodat de sterkere, en meestal vettere alpaca's niet alle brok opeten. Bovendien voorkomt u zo dat de vettere dieren nog dikker worden. Hieronder ziet u hoe u de conditie kunt bepalen. Voor een drachtige merrie is 3-4 optimaal, voor de andere dieren is 2,5-3 voldoende.

Conditie van een alpacaConditie van een alpaca

© 2015-2018 Alpacawereld.nl