Afwijkingen bij alpaca's

Er komen diverse genetische afwijkingen voor bij alpaca's. De meeste zijn terug te leiden door fokfouten. Een aantal van de meest bekende en herkenbare afwijkingen worden hieronder behandeld.

Gophers ears

De belangrijkste oorafwijkingen zijn fused ears ('versmolten oren') en Gopher aers. Een fused oor is een aandoening waarbij de uiteinden van de oren zijn vervormd, wat resulteert in korte oren. Ze kunnen zich voordoen van zeer licht tot uitgesproken (Hoffman 2003). Gopher ears betreft de afwezigheid van een normale uitwendige oor, of een zeer korte oor, in plaats van de normale oren. Hoewel er geen studies zijn gedaan naar het erfelijk patroon van de Gopher oren, gelooft men dat de afwijking in hoge mate erfelijk bepaald is. Hoffman (2003) heeft geïsoleerd kuddes in de hooglanden van Zuid-Amerika gemeld waar alpaca's en lama's met gopher oren zeer vaak voorkomen.

Glasogen (Blue Eyes White)

Blauwe ogen bij alpaca's hoeven geen probleem te zijn. De problemen ontstaan als het hier een zogenaamd maanoog of glasoog betreft (deze zijn wel altijd blauw) en hebben in bijna alle gevallen doofheid tot gevolg. Het glasoog (blauw) is op genetische basis (het allel) verweven met de witte kleur. Dat betekent dat ieder dier dat wit in zich draagt ook drager kan zijn van dit allel/gen glasoog!

Ook dieren die niet wit zijn, maar bewezen wit in zich hebben vormen daarmee een risico. Neem bijvoorbeeld grijze dieren. Deze beschikken altijd over een allel met wit en kunnen dus drager zijn. Een echte BEW (Blue Eyes and White color) heeft beide allelen voor wit en voor glasoog (homozygoot) en geeft dit ALTIJD door aan zijn of haar nakomelingen. Dat betekent dat men een drager (die BEW in 50% van de gevallen kan doorgeven) moet uitsluiten van kruising met een BEW om opnieuw een lijder (een echte BEW) als nakomeling te voorkomen. Het is een ernstig onderschat genetisch defect. Alpaca's die doof zijn redden zich prima in een kudde. Je merkt er weinig aan. Hun interactie met andere soortgenoten en ons gebeurd veelal door compensatie van visuele eigenschappen (het zicht). Fokadvies: hengsten die BEW zijn direct castreren. BEW merries alleen laten dekken met donkere hengsten zonder wit (bruin of totaal zwart). Dit geeft 100% geen kans op nieuwe BEW's.

Alpaca met glasogenAlpaca met Gopher ears en glasogenGlasogen en Gopher ears

Entropium

Entropium is het naar binnen krullen van een deel van of de hele ooglidrand. Er bestaan verschillende vormen, zoals hoog-, middel- en laaggradig, ingedeeld volgens de uitgebreidheid van het omkrullen. Vaak is alleen het onderooglid omgekruld.

Cataract

Cataract, ook wel grijze staar of grauwe staar genoemd, is een vertroebeling van de ooglens waardoor het zien vermindert. In extreme gevallen wordt de ooglens geheel ondoorzichtig, waardoor blindheid van het oog optreedt.

Losse knieschijven

Losse knieschijven worden officieel patelluxatie of knieschijfluxatie genoemd. De knieschijf (patella) ligt normaal gesproken in een kraakbeensleuf aan het onderste gedeelte van het bovenbeen. Bij patellaluxatie schiet deze van zijn plaats naar binnen of naar buiten. De knieschijf is belangrijk voor het buigen van de knie. Bij een luxatie van de knieschijf kan de alpaca niet meer goed op dit been steunen. De oorzaak kan erfelijk zijn, door een ongeluk of vanwege andere lichamelijke afwijkingen.

© 2015-2018 Alpacawereld.nl