Alpacanagels knippen

Nagels groeien voortdurend en op de harde rotsachtige grond in de bergen van Peru, Chili en Bolivia, slijten ze natuurlijk af. Bij ons worden alpaca’s over het algemeen op zachte en soms natte grond gehouden, waardoor hun nagels de neiging hebben om langer en sneller te groeien.

Eigenlijk praat je bij alpaca's niet zozeer over hoeven maar meer over tenen. Als u een poot van een alpaca van onderen bekijkt, dan is het grotendeels een zachte kussen met maar een kleine nagel. U kunt de nagel zover terug knippen dat het net contact maakt met de grond ofwel dat het gelijk loopt met de onderkant van de voet. Als de teennagel erg lang is, dan kunt u beter voorzichtig kleine stukjes eraf knippen dan rigoureus te werk gaan. Bedenk hierbij dat er tussen de alpaca's veel verschil kan zitten waar de bloedvaten aan het oppervlak komen onder de nagels. Als u voorzichtig knipt dan zal een verwonding ook minder ernstig zijn als het al gebeurt.

Nagels die ernstig vergroeid zijn moet u regelmatig terugknippen. De bloedvaten groeien mee met de teennagel waardoor sterk terugknippen niet in één keer kan plaats vinden. Regelmatig knippen voorkomt dit probleem.

Alpacanagels knippen

De linkerfoto toont de beste methode hoe de voet met de hand te ondersteunen en vast te houden. Rechts, klemmen duim en hand de voet vast bij de enkel. Dit zal ertoe leiden dat het dier in paniek raakt en het is bijna onvermijdelijk om bij het knippen niet in de voet te knijpen. De dieren houden hier niet van en zullen vaak hun voet weg trekken. Deze foto's tonen links nagels die dringend aandacht vragen, en rechts de eindresultaten van de getrimde nagel van dezelfde voet. U merkt wat een verbetering er is zodra de nagels zijn bijgesneden.

Geen paniek als u in het 'leven' heeft gesneden. Het zal overvloedig bloeden en u voelt zich heel schuldig, maar zal (meestal) snel helen. Oefen druk uit om het bloeden te stoppen en behandel met een gepaste ontsmetting zoals wondspray. Houd de alpaca enkele dagen in het oog om er zeker van te zijn dat er geen infectie optreedt.

Alpacanagels knippen

© 2015-2018 Alpacawereld.nl