Alpacatanden slijpen

Sommige alpacahouders lijken geobsedeerd door tanden slijpen te zijn. De vuistregel is dat goede fokdieren zelden de tanden geslepen hoeven te hebben.

Tanden van alpaca's blijven steeds doorgroeien. In het wild slijten ze deze af door bijvoorbeeld korstmossen van stenen te schrapen, hier bij ons kunnen de tanden moeilijker afslijten door het dieet van zacht gras en krachtvoer. 

Zolang de tanden echter goed aansluiten, zal ingrijpen niet nodig zijn. Bij een overbite echter kunnen de tanden doorschieten/

Het slijpen van de tanden is alleen nodig als ze te lang worden en het grazen daardoor bemoeilijkt wordt. Vergeet niet dat het voor het dier stressvol is en niet geheel risicovrij om de veearts of scheerder de tanden te laten slijpen. Het is dus ook niet aan te bevelen om tanden te slijpen om cosmetische redenen

Uw scheerder of veearts kan de tanden voor u bijwerken, of u leren om dit zelf te doen. Dit is niet iets wat u uzelf via youtube aan zou moeten leren, gezien de tanden de meest belangrijker gereedschappen zijn voor de alpaca.
Om deze reden hebben we op deze pagina geen instructie geplaatst.

Knippen van de tanden kan leiden tot versplintering en barsten!

Voor de vechttanden is chirurgisch zaagdraad de veiligste optie. Vraag uw scheerder of veearts om dit te doen of het u te leren.

© 2015-2018 Alpacawereld.nl