Regelgeving omtrent transport van alpaca's

U kunt alpaca's transporteren in een veetrailer, paardentrailer of een omgebouwde bestelwagen of vrachtwagen.

De wetgeving omtrent het transport van zoogdieren is geregeld in EU verordening 1/2005.

Als alpacahouder heeft u altijd een Type I Transportvergunning van de NVWA nodig. (ook hobbymatig!!) Ook als u alleen maar onderweg bent naar een show, voor dekking of aan/verkoop.
Deze kunt u eenvoudig online aanvragen en is vijf jaar geldig.
Vrijwel elke transportbeweging met alpaca's wordt als economisch verkeer gezien en is dus vergunningsplichtig. Uitgezonderd zijn alleen:

  • Vervoer binnen 65km van de woonplaats - niet grensoverschrijdend
  • Vervoer van en naar een dierenarts
  • Vervoer van en naar weiland

Hygiƫne

Ook bij het vervoer van alpaca's geldt dat u nooit met een vieze veewagen de weg op mag. Na het uitladen moet het voertuig gereinigd en ontsmet worden conform de richtlijnen van de NVWA. Doet u dit niet, en word u door de NVWA of Transport inspectie gesnapt met een onbeladen, maar vervuilde veewagen, kunt u een boete tegemoet zien. Deze bedragen zijn fors - duizenden euro's - omdat dit als economisch delict word aangemerkt. Enkele mestkorrels of spuug op de wanden is al voldoende.

De reiniging en ontsmetting van uw voertuig dient u vast te leggen in een logboek.

De grens over?

Gaat u met alpaca's de grens over? Dan word het al gauw ingewikkelder.
Sowieso moet de "zending" alpaca's dan altijd vergezeld worden met de nodige gezondheidspapieren en het TRACES certificaat - ook zijn er meer eisen aan uw transportvergunning, voertuig en chauffeur.
Papieren niet in orde? Ook dat is gekend als een economisch delict en bestrafbaar met duizenden euro's boete.

Tot 8 uur kunt u met een Type 1 vergunning toe.

Wel dient u bij grensoverschrijdend transport een RDW gekeurde veewagen te gebruiken. Dat wil zeggen dat uw voertuig moet voldoen aan de Basis inrichtingseisen Vervoer Levende Dieren (VLD).

Dat is de maximaal te verwachten reistijd inclusief 30 minuten laden, 30 minuten lossen en een voorziening voor pauze of vertraging. Het routeplan via routenet.nl wat bij een exportaanvraag aangeleverd moet worden is hierin leidend. Netto kunt u dus ongeveer zes reisuren/600km rijden met een Type I vergunning.

Ook dient uw chauffeur een getuigschrift vakbekwaamheid veetransport bij zich te dragen. Deze word door het CCV op creditcardformaat uitgegeven. De chauffeur dient hiervoor elke vijf jaar een cursus te volgen en examen te doen bij het CBR.

Langer dan 8 uur is een type II vergunning noodzakelijk. 
Ook zijn er extra eisen aan de voorbereiding, moet er een noodplan voorzien zijn en GPS tracking aanwezig in het voertuig.

© 2015-2018 Alpacawereld.nl