Weidegang

Alpaca's houdt u minimaal per stel. Een enkele alpaca sterft vrijwel zeker binnen enkele weken. Kiest u daarom voor twee of drie alpaca's. Een alpacaweide voor twee alpaca's is minimaal 1000 m2 groot; deze minimale omvang zorgt dat ze voldoende lichaamsbeweging krijgen en dat er voldoende gras is om te begrazen.

Beplanting in alpacaweide

De meeste alpacaweides zijn open grasland. Maar een weitje met wat bomen is ook zeker geen probleem. In de weidetuin hieronder staan bijvoorbeeld hulst, laurierkers, lavendel, hortensia, bruidssluier, druif, lavatera, hedera (klimop) en een seringenboompje. De ervaring leert dat alpaca's steeds maar een paar blaadjes van de laurierkers en hulst eten. Let wel even op dat u niet dodelijk giftige planten en bomen heeft, zoals taxus en rhodondendron. En als de bomen té lekker zijn, dan bestaat de kans dat uw alpaca's ze kaal zullen eten. In praktijk blijken in deze tuin alleen de lavendel, hortensia en hulst vrijwel onaangeroerd te blijven. De rest gaat schoon op - voorzover ze hun nek kunnen strekken!

Voldoende hooi beschikbaar

Droogvoer als hooi moet onbeperkt voorradig zijn voor uw alpaca's. Ze eten niet veel, maar het moet wel van goede kwaliteit zijn. En droog. Uw alpaca's weten al snel hun schuilhut of stal te vinden. Als u daar uw hooiruif maakt, dan blijft de hooi altijd droog en zonder schimmel. Andere oplossingen zijn overdekte hooiruiven en hooizakken.

Mest opruimen

Alpaca's zijn uit zichzelf zindelijk: ze kiezen één vaste plek in het gras uit waar ze zowel poepen als plassen. Hun hok of schuilhut blijft dus altijd schoon! Overigens wisselen ze regelmatig van vaste mestplek. Zo'n vaste mestplek is ook handig om op te ruimen. Doe dit regelmatig, want doordat ze de hele dag door eten, produceren ze best veel mest per alpaca.

Een slimme manier om te mest op te ruimen is een alleszuiger, bijvoorbeeld van Kärcher: werkt perfect! U kunt 'm hier direct online bij BCC bestellen. Die zuigt niet alleen mest, maar ook parasieten op. Zo houdt u uw grond en dieren ook nog eens gezonder. Tip: grote drollen met schepje verwijderen en losse keutels opzuigen, geen stofzuigerzak maar direct in de bank, mest direct legen bijvoorbeeld als bemesting voor beplanting.


Geen gedoe met elektrasnoer en minstens € 1.500,- exclusief btw budget tot uw beschikking? Koop dan een mestzuiger op benzine - ook wel weilandzuiger, mestopruimer of paddock cleaner genoemd. Welke oplossing u ook kiest, een goedkope elektrische alleszuigerof dure mestzuiger met benzinemotor, in prkatijk werken ze op dezelfde handige manier. Kijk in het onderstaande filmpje hoeveel gemak u ervan heeft.

© 2015-2018 Alpacawereld.nl