Weidegang

Alpaca's houdt u minimaal per twee. Een enkele alpaca sterft vrijwel zeker binnen enkele weken. Kiest u daarom voor twee of drie alpaca's. Een alpacaweide voor twee alpaca's is minimaal 1000 m2 groot; deze minimale omvang zorgt dat ze voldoende lichaamsbeweging krijgen en dat er voldoende gras is om te begrazen.

Beplanting in alpacaweide

De meeste alpacaweides zijn open grasland. Maar een weitje met wat bomen is ook zeker geen probleem. 

Let wel even op dat u niet dodelijk giftige planten en bomen heeft, zoals taxus, oleander ofrhodondendron. En als de bomen té lekker zijn, dan bestaat de kans dat uw alpaca's ze kaal zullen eten.

Voldoende hooi beschikbaar

Droogvoer als hooi moet onbeperkt voorradig zijn voor uw alpaca's. Ze eten niet veel, maar het moet wel van goede kwaliteit zijn. En droog. Uw alpaca's weten al snel hun schuilhut of stal te vinden. Als u daar uw hooiruif maakt, dan blijft de hooi altijd droog en zonder schimmel. Andere oplossingen zijn overdekte hooiruiven en hooizakken.

Mest opruimen

Alpaca's zijn uit zichzelf zindelijk: ze kiezen één vaste plek in het gras uit waar ze zowel poepen als plassen. Hun hok of schuilhut blijft dus vaak schoon! Overigens wisselen ze regelmatig van vaste mestplek. Zo'n vaste mestplek is ook handig om op te ruimen. Doe dit regelmatig, want doordat ze de hele dag door eten, produceren ze best veel mest per alpaca. Zo voorkomt u ook wormbesmettingen.
Hiervoor kunt u ook een speciale poep-zuigmachine gebruiken. Deze zijn bij verschillende partijen te koop.

Aangedreven veegmachines werken vaak niet goed bij alpacamest, de korrels verdwijnen tussen hoog gras of worden bij natte omstandigheden uitgesmeerd over het land.

© 2015-2018 Alpacawereld.nl