Mating

Alpaca's paren terwijl de merrie zit. Het vrouwtje kan worden gedekt vanaf 14 maanden oud of als zij ongeveer 45 kilo weegt. Een hengst is geslachtsrijp vanaf twee jaar. Alpaca's zijn geïnduceerde ovulators, dat wil zeggen dat zij geen vruchtbaarheidscyclus kennen zoals bijvoorbeeld paarden of mensen. Een alpacamerrie ovuleert wanneer zij gedekt wordt. Er is dan ook geen apart bronstseizoen.

Spuugtest & Drachtigheid

Een drachtige alpaca is te herkennen door haar gedrag naar mannetjes. 

Door de aanmaak van het hormoon progesteron veranderd haar gedrag. In onderstaande grafiek zie je de gemeten gemiddelde bloedserumwaardes voor Progesteron bij alpacas. Dit is overgenomen uit een onderzoek van AlpacasNZ.

Zoals u ziet, stijgt het progesteron naar een piek vanaf 6 dagen. Dit heeft verband met de eisprong/ovulatie. 

Bij een verhoogd progesteron niveau zal de merrie de hengst niet toestaan te dekken - en dus 'afspugen'.

Indien er een succesvolle bevruchting plaatsvind, zal het progesteron niveau redelijk hoog blijven. Is er geen bevruchting geweest, dan zal het progesteron weer dalen tot nihil.

Wat kunnen we hier mee als alpacafokker? Door op bovenstaande momenten de hengst aan te bieden bij de merrie, zal dit aangeven of het progesteron niveau verhoogd is of niet. Deze spuugtest is niet 100% waterdicht, maar wel een goede indicatie.

In deze test beschouwen we de dag van dekking als dag 1. Dus bvb dag 7 is zes dagen na de dekking.

Test A (rood) is tussen dag 7 en 10. Deze test geeft aan of er een ovulatie heeft plaatsgevonden. Gaat de merrie liggen? Dan kan er gelijk een nieuwe dekking plaatsvinden.

Test B (groen) is tussen dag 12 en 15. Deze test geeft aan of er een ovulatie heeft plaatsgevonden. Gaat de merrie liggen? Probeer het dan bij voorkeur na 48 uur nog een keer - u kunt net een progesterondipje hebben aangetroffen. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gelijk te herdekken.

© 2015-2018 Alpacawereld.nl