Dierenartsen gespecialiseerd in alpaca's

Er komen steeds meer alpaca's in Nederland. Alpaca's vallen veterinair gezien onder de landbouwhuisdieren. Dat zijn dieren die worden gehouden om er geld mee te verdienen. Zoals koeien, schapen, geiten, varkens en eenden. Alpaca's worden echter niet gehouden voor het vlees of de melk. Alpaca's vormen daarom net als paarden eigenlijk een aparte groep.

De meeste 'gewone' dierenartsen hebben relatief weinig ervaring met alpaca's.
De verlossing van een alpacaveulen, het vaccineren of hechten van een wond is niets anders dan bij andere landbouwhuisdieren.

Inmiddels zijn er enkele dierenartsen in binnen en buitenland die zich wat verder hebben toegelegd op de behandeling van alpaca's. 

Er zijn twee alpacafokkerijen die ook actief zijn in veterinaire praktijk. Deze combineren dus de medische theorie met de praktijk van eigen dieren. 

Van links naar rechts: Leo van Merwijk, Marieke van Merwijk, Thijs Flahou.

Leo van Merwijk Marieke van Merwijk Thijs Flahou

Leo en Marieke van Merwijk

In 2003 kwamen Marieke en Leo, als eigenaren van de dierenartsenpraktijk voor het eerst in aanraking met deze bijzondere dieren. Het eerste contact met deze dieren was redelijk succesvol. Na enkele maanden hadden ze hun eerste dieren. Sindsdien winnen zij zoveel mogelijk informatie in qua diergeneeskundige behandeling van deze prachtige dieren. Zo zijn zij lid van British Veterinary Camilid Society en hebben meerdere contacten over de wereld met alpaca-dierenartsen.

Dierenkliniek
Bata4en - Animal Clinic
Haaften
bata4en.nl

Alpacahouderij
Alpacas of the Lowlands
alpacasofthelowlands.com

Thijs Flahou

Dierenarts Thijs Flahou kwam in het jaar 2003 voor het eerst in aanraking met de kleine kameelachtigen (alpaca, lama, vicuña, guanaco). Zijn proefschrift (‘De fertiliteit en de houderij van lama’s en alpaca’s in België: een overzicht’) bracht hem in contact met een handvol alpacafokkers, en dit was meteen ook de stimulans om zich verder te gaan verdiepen in de geneeskunde en de voortplanting van de alpaca.

Dierenkliniek
Alpa-Vet
alpa-vet.be

Alpacahouderij
Alpaca Flanders
alpacaflanders.be

A7Noord Dierenartsen

als A7 Noord dierenartsen doen we nu ook al enkele jaren alpaca's en hebben ook dierenartsen die er van vroeger uit op Universiteit Gent en in de UK veel mee hebben gewerkt. En zijn lid van de British Veterinary Camelid Society. Wij zitten vooral in het Noorden van Nederland.

Iris Kolkman
www.a7n.nl 

© 2015-2018 Alpacawereld.nl