Dierenartsen gespecialiseerd in alpaca's

Er komen steeds meer alpaca's in Nederland. Alpaca's vallen veterinair gezien onder de landbouwhuisdieren. Dat zijn dieren die worden gehouden om er geld mee te verdienen. Zoals koeien, schapen, geiten, varkens en eenden. Alpaca's worden echter niet gehouden voor het vlees of de melk. Alpaca's vormen daarom net als paarden eigenlijk een aparte groep.

De meeste 'gewone' dierenartsen hebben geen ervaring met alpaca's. Dus ook niet met castreren, vaccineren, inspringen bij bevallingen, en het behandelen van ziektes. Er zijn echter enkele veeartsen die wel veel verstand hebben van alpaca's. Bovendien is een aantal van hen ook nog eens verbonden aan een alpacafokkerij. Zo combineren ze medische theorie met de praktijk van eigen dieren.

Van links naar rechts: Leo van Merwijk, Marieke van Merwijk, Thijs Flahou.

Leo van MerwijkMarieke van MerwijkThijs Flahou

Leo en Marieke van Merwijk

In 2003 kwamen Marieke en Leo, als eigenaren van de dierenartsenpraktijk voor het eerst in aanraking met deze bijzondere dieren. Het eerste contact met deze dieren was redelijk succesvol. Na enkele maanden hadden ze hun eerste dieren. Sindsdien winnen zij zoveel mogelijk informatie in qua diergeneeskundige behandeling van deze prachtige dieren. Zo zijn zij lid van British Veterinary Camilid Society en hebben meerdere contacten over de wereld met alpaca-dierenartsen.

Dierenkliniek
Bata4en - Animal Clinic
Enggraaf 22 - 24
4175 ER Haaften
Nederland
0418 - 59 13 02 (maandag - vrijdag)
06 - 51 16 40 00 (weekend)
bata4en.nl

Alpacahouderij
Alpacas of the Lowlands
alpacasofthelowlands.com

Thijs Flahou

Dierenarts Thijs Flahou kwam in het jaar 2003 voor het eerst in aanraking met de kleine kameelachtigen (alpaca, lama, vicuña, guanaco). Zijn proefschrift (‘De fertiliteit en de houderij van lama’s en alpaca’s in België: een overzicht’) bracht hem in contact met een handvol alpacafokkers, en dit was meteen ook de stimulans om zich verder te gaan verdiepen in de geneeskunde en de voortplanting van de alpaca.

Dierenkliniek
Alpa-Vet
Bruggestraat 11
8820 Torhout
België
0032 - 496 98 60 54
alpa-vet.be

Alpacahouderij
Alpaca Flanders
alpacaflanders.be

© 2015-2018 Alpacawereld.nl