Haemonchus contortus (barberpole / trichostrongylus)

De rode lebmaagworm (barber-pole worm) is een rondworm die behoort tot de orde Strongylida en familie Trichonstrongylidae. De parasiet voedt zich in de maag met bloed. Bij een infectie kunnen alpaca's last krijgen van bloedarmoede, met ziekte of sterfte als mogelijk gevolg. In tegenstelling tot de meeste wormsoorten veroorzaakt Haemonchus lang niet altijd diarree, waardoor problemen vaak te laat worden opgemerkt. Bij een infectie met Haemonchus heb je ongeveer 24 uur om het tij te keren.

haemonchus worm
Haemonchus bij een autopsie
haemonchus ei
Trichostrongylus eitjes onder de microscoop
haemonchus larve
Een worm onder de microscoop

Infecties met Haemonchus vinden, afhankelijk van de weersomstandigheden, typisch plaats vanaf juni tot in het najaar.

Door middel van mestonderzoek zijn de 5.000 tot 10.000 eitjes per dag te zien onder een microscoop. Ze zijn eivormig ter grootte van 70-85 µm bij 41-48 µm.

Onder de microscoop is moeilijk te zien om welke soort trichostrongylus het gaat: Haemonchus of een meer onschuldige.

De belangrijkste test hierin is om de slijmvliezen bij het oog te controleren. Haemonchus veroorzaakt immers bloedarmoede!

Deze membranen horen mooi roze te zijn, maar in geval van bloedarmoede worden ze lichter tot zelfs wit van kleur.

De worm kan worden bestreden met levamisol, een oud middel maar nog steeds goed werkzaam. Zolvix is een vrij nieuw middel maar resistentie tegen dit middel is al aangetroffen. Cydectin kan goed werken wanneer het in de orale vorm word toegediend.
Let op dat deze middelen op basis van lichaamsgewicht gegevens worden, onderdosering kan leiden tot resistentie! Zorg er dan ook bij orale toediening voor dat niet de helft word uitgespuugd!

Bij aanwezigheid van bloedarmoede moet dit natuurlijk ook behandeld worden. Te denken valt aan Multivit injecties waarin veel ijzer en vitamine c aanwezig is. Bij waardevolle of zwakke dieren zou een bloedtransfusie overwogen kunnen worden. De meningen van veeartsen zijn erover verdeeld of een plasma-infuus zin heeft. Immers moet het gehalte rode bloedcellen omhoog.

© 2015-2018 Alpacawereld.nl