Mestonderzoek

Er zijn verschillende methodes voor mestonderzoek. De bekendste zijn de flotatiemethode en de McMastermethode. De eerste geeft een globale indruk van de wormbesmetting, de tweede is veel gedetailleerder.

Veel dierenartspraktijken voeren mestonderzoeken uit volgens de eevoudige flotatie methode. Dat kost u ongeveer € 15,- per monster. Er zijn verschillende instellingen waar u uw mestmonsters naartoe kunt sturen, en die voor u dan de McMaster-analyses uitvoeren:

Maar het mestonderzoek is ook prima zelf uit te voeren. Bij plotseling ernstig zieke alpaca’s is een snelle uitslag van groot belang. U heeft nodig:

  • Microscoop
  • Glaasjes en dekglaasjes of een McMaster-slide
  • Theezeefje
  • Suikeroplossing
  • Centrifuge
  • Reageerbuisjes
  • Vergelijkingsmateriaal zoals foto’s

Microscoop

De aanschaf van een microscoop valt daarentegen mee. Een microscoop met camera is al voor rond de € 100,- verkrijgbaar. Het voordeel van een camera is dat je de microscoop op een pc kunt aansluiten, de afbeeldingen kunt opslaan en desnoods versturen naar je veearts om advies te vragen voor de soortbepaling.

Glaasjes en dekglaasjes of een McMaster-slide

In plaats van microscoopglaasjes kunt u ook een McMaster-slide gebruiken. Door middel van het raster op de slides kunt u nauwkeurig het gehele oppervlakte onder de microscoop bekijken en desnoods een telling uitvoeren. Ze zijn niet goedkoop in aanschaf maar u heeft er in principe ook maar éénodig.


Suikeroplossing

Het soortelijk gewicht van de suikeroplossing is van cruciaal belang. Een soortelijk gewicht van 1,27 is vereist om de E.mac te doen drijven. Deze suikeroplossing kunt u daarom zelf maken.

Centrifuge

Over het gebruik van een centrifuge zijn de meningen verdeeld. Sommige onderzoekers gebruiken 'm niet. Vaak wordt er dan ook niets gevonden omdat sommige eitjes van darmparasieten in kameelachtigen zwaarder zijn dan die gevonden worden bij andere herkauwers. De normale onderzoeksmethoden zonder centrifuge zijn daardoor minder nauwkeurig. Zeker een Eimeria macusaniensis (E.mac), een van de ergste vormen van coccidiose, zal uit zich zelf moeilijk gaan drijven in de suikeroplossing. In combinatie met de centrifuge is het mogelijk deze soorten darmparasieten te vinden.

Vergelijkingsmateriaal

Het belang van goed vergelijkingsmateriaal is een vereiste om te kunnen bepalen met welke soort u te maken heeft. Vraag bij twijfel altijd advies aan uw dierenarts voor de juiste behandeling.

© 2015-2018 Alpacawereld.nl