[ dit is een nieuwe pagina en nog onder constructie ]

Introductie
Paratuberculose of paratbc is een besmettelijke infectieziekte, die vooral voorkomt bij herkauwers, met name bij rundvee en geiten. De naam paratuberculose is gegeven omdat de verschijnselen verward kunnen worden met tuberculose. Het wordt ook wel ziekte van Johne genoemd naar een van de eerste onderzoekers van deze ziekte. In Groot Brittannie word er vaak naar JD of Johnes Disease verwezen.

De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (MAP), welke behoort tot de mycobacterium-bacteriën.

Waar komt het voor?
Paratuberculose komt wereldwijd voor.

Hoe word een alpaca besmet?
De besmetting vindt plaats via mest, biest of melk.

Een dier is vooral in zijn eerste levensjaar gevoelig voor deze bacterie.

Een ongeboren dier kan al besmet worden in de baarmoeder.

Na de geboorte kan een dier besmet raken door het drinken van besmette biest of melk, of door het eten van bevuild voedsel (door mest bevuild hooi bijvoorbeeld).

Het is onduidelijk of een alpaca op latere leeftijd alsnog besmet kan worden met paratbc. Hiertoe ontbreekt het aan gegevens. Voorkomende gevallen van paraTBC in Nederland suggereren dat dit wel het geval is.

De ziekte heeft een incubatieperiode van anderhalf tot tien jaar.

Symptomen

De bacterie veroorzaakt een terminale darmonsteking. Er is zelden koorts zichtbaar, maar wel onverklaarbare regelmatig terugkerende waterige diarree. Vaak hebben besmet geboren veulens een te laag geboortegewicht. Uiteindelijk zal de alpaca sterven aan uitputting, ondervoeding of uitdroging.

Behandeling

geen.

Testen

Het is mogelijk om op drie manieren een dier te testen op paraTBC. Welke methodes het best zijn is moeilijk te zeggen, aangezien informatie niet gedeeld word tussen fokkers en dierenartsen wanneer er een paratbc geval is bij alpacas. Bewijs is vooral anekdotisch.

  • Bacteriologisch onderzoek op de mest. Duurt tot wel 16 weken waarbij de mest op kweek word gezet.
  • Bloedonderzoek methode ELISA-paratbc. (Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay is een laboratoriumtest waarmee de aanwezigheid van specifieke eiwitten in een vloeistof gemeten kan worden. Een ELISA is gebaseerd op de specifieke binding tussen eiwitten en antilichamen.)
    Bij ELISA-paratbc testen zijn bewezen gevallen van paratbc bij alpacas in Nederland gemist. Er zijn dan ook zorgen over de sensitiviteit van gebruik van deze test voor het detecteren van paratbc.
    Deze test kan bij het CVI in Lelystad (onderdeel UR Wageningen) worden afgenomen.
  • Mestonderzoek methode PCR-paratbc. (Polymerase Chain Reaction is een laboratoriumtest om het DNA in een monster vermenigvuldigen. Het PCR apparaat is eigenlijk niets meer dan een heel nauwkeurig verwarmings- en koelapparaat met daarin de buisjes met het DNA-monster en andere ingrediënten die noodzakelijk zijn voor een reactie.)
    PCR test is momenteel niet officieel beschikbaar voor het detecteren van paratbc in alpacas.

Bij alle testen zijn kanttekeningen te plaatsen. Omdat in het begin van de besmetting maar weinig bacteriën worden uitgescheiden, en ook nog eens onregelmatig, kan de PCR een besmetting missen. Tevens is de antilichaamproductie lange tijd zeer laag en daarmee duurt het ook enige tijd na infectie voor de ELISA een infectie aantoont. Als een infectie langer aanwezig is neemt de kans toe dat de verschillende testen deze infectie ook aantonen. Voor klinisch zieke dieren hebben beide testen een hele hoge betrouwbaarheid. Bij dieren in een subklinisch stadium zijn de resultaten afhankelijk van de mate, duur en ernst van de besmetting. Naast de ELISA en PCR bestaat de mogelijkheid om een faeceskweek of pathologisch onderzoek uit te laten voeren.

© 2015-2018 Alpacawereld.nl